A pénisz plasztikai műtét

Egyre inkább elmondható, hogy a plasztikai sebészeti rendeléseken nem ritka kérés a nemi szervek alakítása egyedi kívánságok szerint plasztikai műtét által. Ez történhet vallási okból, szexuális kisebbségi érzés miatt, de akár csupán esztétikai okok miatt is. 
Az érintett páciensek gyakran nem is tudják hová fordulhatnának intim problémájukkal, sőt a probléma az is lehet, hogy hazánkban nagyon kevés helyen végeznek ilyen jellegű beavatkozásokat, pedig számos műtéti eljárás közülük már rutin műtétnek számít napjainkban. 

 

A pénisz hosszának növelése

Hazánkban a merev pénisz átlagos hosszúsága 12 -14 cm. A pornófilmek sajnos gyakran kisebbségi érzést ébresztenek teljesen normál méretű és formájú nemi szervet viselő férfiakban is.  

 

Vannak olyan esetek, amikor a probléma veleszületett („micropenia”). Ebben az esetben a pénisz mérete merev állapotban olyan kicsi (6 cm), hogy a gyermeknemzésre gyakorlatilag alkalmatlan. Ilyen esetekben még a nagyobb kockázattal járó műtét is indokolt, a páciens csak nyerhet a beavatkozással, nincs veszteni valója. 

 

Gyakoribbak az olyan esetek, amikor esztétikai vagy pszichés okok miatt vágyik a páciens nagyobb péniszre. Ekkor az anatómiai adottságokat figyelembe véve a legkisebb kockázatú műtétek lehetnek csak indokoltak.

 

Gyakori eltérés a makk alatt a ”kantár” rövidülése (frenulum breve). 
Ilyen esetekben a makk a pénisz merevedésével lefelé húzódik. Ugyanakkor a rövid kantár a fityma teljes hátrahúzását is akadályozza. Ez sajnos nem csak kellemetlen érzést, hanem fájdalmat is okozhat nemi aktus során. Előfordulhat az, hogy be is reped és erős vérzést okoz közösüléskor. Mellesleg a pénisz a valódi hosszánál legalább egy-két cm-rel rövidebbnek tűnik. A frenulum átvágása viszonylag egyszerű módon elvégezhető, helyi érzéstelenítéssel, veszélytelen műtéttel, mellyel a pénisz látszólag egy-két cm-rel hosszabb lehet.

 

Sajátos és ritkább eset az, amikor elhízással vagy szerencsétlen örökölt jellegzetességként a szeméremdomb területén túl sok zsír rakódik le és a zsírfelesleg a pénisz gyök területét teljesen magába foglalja. Ebben az esetben is persze a pénisz szabad hossza akár több cm-rel is rövidebbnek tűnhet. Amennyire vonzó a telt női szeméremdomb, annyira kellemetlen lehet ugyanez az eltérés férfiakon. 
Ebben az esetben a legegyszerűbb megoldást jelent a szeméremdomb területén speciális eszközökkel végzett zsírszívás. A szeméremdombról a zsírfelesleg eltávolításával  a pénisz több cm-es hosszabbodását is elérhetjük egyes esetekben.

 

Gyakori, hogy kérik, de a pénisz műtéti hosszabbítása sohasem úgy történik, hogy egy darabot elé varrnak vagy közé illesztenek. 
A merev pénisz a péniszgyök akár 8-10 cm-re is folytatódik a medence fenék irányában, valamint ezen a területen a pénisz három rugalmas szalaggal rögzül a medencéhez. Lehetőség van ennek a rejtett pénisz szakasznak az előbbre húzására. Ez csak úgy lehetséges, hogy a három rögzítő szalagot át kell vágni és egy szalagköz távolságát előbbre húzni. A merev pénisz megfelelő tartása viszont a hátsó két szalag visszavarrásával biztosítható. 
Ezzel a megoldással, természetesen az anatómiai adottságok figyelembevétele mellett, mintegy 3-4 cm-es hosszabbodás érhető el. 
Ez a műtét már jóval kockázatosabb az előzőekben leírtaknál. Esztétikai kérésre ritkábban alkalmazzuk, micropenia esetén viszont rutin beavatkozás.

 

A pénisz vastagságának növelése

Az egyik legnépszerűbb beavatkozás a pénisz vastagságának növelése, melyre számos eljárást alkalmaznak már.  
Az egyik leggyakoribb eljárás a pénisz folyamatos leszorítása gumigyűrűvel vagy a vákumos pumpákkal, hosszú ideig történő kezelése. Ezek az eljárások nagyon veszélyesek, mert a finom szelepként működő sejtek a barlangos testben sérülhetnek és hegesedés után már egyáltalán nem működnek. Ez azt jelenti, hogy a merevedés megtörténik ugyan, de nagyon rövid idő múlva meg is szűnik. 

 

A plasztikai sebészeti eljárások között a saját zsír átültetése a legveszélytelenebb módszer, melynek bemutatása már a korábbiakban megtörtént. Ebben az esetben is nagyon hasonló módon történik a beavatkozás, miszerint vékony kanülös zsírszívással távolítunk el átültetésre alkalmas zsírsejteket a test más területéről és a pénisz bőre alá visszaültetjük. A gyakorlati tapasztalat szerint az átültetett zsír kb 40-50 %-a marad meg hosszú időszakra. Nehézsége az eljárásnak az, hogy csak limitált mennyiségű zsír ültethető át egyszerre. Nagyobb mennyiség átültetése esetén ugyanis nem kapnak megfelelő táplálást a környezetből a szabadon átültetett zsírsejtek és felszívódnak. A klinikai tapasztalat szerint a kezeléseket két- három alkalommal mindenképpen érdemes ismételni. 

 

Természetesen az előbb említett technikához képest sokkal komplexebb eljárások is alkalmazhatók, ezek mindenképpen bonyolultabb műtéti megoldásokat jelentenek a pénisz vastagítására, de ezen műtéteknek a kockázata és hegmaradványa nem elhanyagolható. Nem terjedtek el esztétikai jellegű korrekciókhoz, csak heges vagy sérült pénisz korrekciójához használjuk.

 

Egyéb beavatkozások

Here protézis behelyezése

Veleszületett fejlődési eltérés vagy csonkoló műtét maradványaként az egyik vagy mindkét here hiányozhat. Abban az esetben, ha csak az egyik here hiányzik, akkor még teljes, zökkenőmentes nemi funkciók maradhatnak. A herék hiányának következtében a herezacskó csökevényesen összehúzódik. A herék hiánya esztétikailag könnyen korrigálható megfelelő szilikon protézisek beültetésével. Ezt az eljárást leginkább a mellnagyobbítás rutin műtétéhez hasonlíthatjuk.

 

Here protézis

A pénisz laza bőrének megfeszítése

Ritkábban előforduló rendellenesség, hogy a pénisz bőre a test méretéhez viszonyítva túlteng, mely komoly esztétikai probléma. Ez a zavaró eltérés a felesleg eltávolításával szinte észrevétlenül korrigálható.

Piercing behelyezése:

Történhet a fityma, a frenulum vagy a makk átlyukasztásával. 
Erre a területre behelyezett piercing gyakran átszakítja a szöveteket. Ez főként akkor fordul elő, ha nem szakember végzi a behelyezését, éppen ezért szükség van arra, hogy megfelelően tapasztalt szakember végezze a beavatkozást.

Mindenképpen tudható, hogy az erekció és a nemi aktus során a piercing szokásosnál lényegesen nagyobb erőhatásoknak lehet kitéve.  Nem a behelyezés technikája miatt van szükség plasztikai sebész szakértelmére, hanem a sérülés elkerülése miatt  pontos, veszélytelen pozicionálása miatt igényelheti a plasztikai sebész szakértelmét. A rosszul elhelyezett  piercing okozta sérülés korrigálása kellemetlen műtétet, sőt műtéti sorozatot vonhat maga után.