A plasztikai sebészet további lehetőségei

A technikai fejlődés a plasztikai sebészet számos területén forradalmi változást hozott az endoszkópok fejlődése folytán. Lényege, hogy kicsiny nyíláson vezethetjük be az endoszkópot a test belsejébe, ahonnan miniatür TV kamera közvetíti a képet kivülre az operáló orvos számára. Ez a technika számtalan előnnyel jár, mint például piciny műtéti metszés keletkezik, kevesebb fájdalom, gyorsabb gyógyulás, és pontosabb, nagyításban végzett operáció.

 

Természetesen ez a technikai vívmány segíti a plasztikai sebészek munkáját is. Hatalmas újdonságot, forradalmian kiemelkedő előrelépést indított ennek a technikának a terjedése a plasztikai sebészek munkájában is. Kiemelt jelentőséggel bír ugyanis az arc plasztikai eljárásokban, amikor is ezzel az eljárással picinyke sebvonalon miniatűr TV kamerát vezetünk a seb mélyére. Ezen keresztül nagy nagyításban látja a sebész az operált területet. Az arc mimikai izomzatát közvetlenül a csonthártyáról választják le és új, előnyösebb helyzetben rögzítik az egyes képleteket. Ebben az esetben az izmok működésének megváltoztatása és durva megfeszítése nélkül változtathatnak a mimikai izmok pozícióján. A homlok, a szemöldök, és az orca pontosan visszahelyezhető a gravitációs változás előtti pozícióba az oldal irányú túlzott megfeszítés nélkül. Ami a legfontosabb, hogy az eredmény ezzel a módszerrel sokkal hatásosabb, a hegvonal és a műtét utáni kényelmetlenség pedig töredéke a hagyományos műtéthez viszonyítva. További előnye, hogy a műtét után 1-2 napi közvetlen orvosi megfigyelés szükséges csupán. 
A páciens 2-3 hét múlva nyugodtan megjelenhet társaságban megfelelő kozmetikumok alkalmazása mellett. A bőr végleges állapotát általában Kb. 2 hónap elteltével nyeri el. A műtéti hegek kiválóan elrejthetők, érdemleges hegvonal nem marad vissza.

 Endoszkóp, plasztikai sebészet

Az endoszkóp alkalmazása jelentős eredményekkel alkalmazható számos más esetben is, mint például a mell műtéteknél . Ebben az esetben a mellnagyobbítást a hónaljba rejtett kicsiny metszésvonalból úgy tudják elvégezni, hogy a műtétet folyamatosan követik a monitoron. Előnye, hogy biztosan nem sérül meg a mell mirigyállománya és a legkisebb vérzés is könnyen észrevehető, nyomon követhető. Ezzel a módszerrel a hónaljvonalból is ugyanolyan biztonsággal és várhatóan szövődmények nélkül végezhető a mellprotézis beültetés. Elrejthető a hegvonala, olyan mértékben, hogy még a fotomodellek tevékenységét sem zavarja. Természetesen vannak hátrányai is, mint például az endoszkópos műtét kissé hosszabb ideig tart és ára is magasabb.