Arcplasztika

Senki sem védheti ki az idő előre haladtával arcán megjelenő ráncokat, különböző eltéréseket, változásokat. Más-más eltérő  módon reagál ezekre a változásokra, de az esetek többségében mindenki szeretné visszanyerni eredeti külsejét. Mindenkinél másképpen alakul az öregedés folyamata, sok minden függvénye lehet ez, mint például genetikai, azonban egyre gyakrabban napfényre kerülnek táplálkozásbeli eltérések is.

 

Öregedő hölgy

Mindenesetre a kor növekedésével nő a ráncok mélysége, megnyúlik a bőr. Ezeket a jelenségeket már rutin műtétszerűen végzik kiváló plasztikai sebészeink is. Az arc plasztika a kor előrehaladtával meglógott arcbőr és a ráncok elsimításának kíváló műtéti módszere. A face lift vagy arc plasztika  több részből álló műtét, minden páciensnél az ő saját arcán jelentkező eltérések korrigálása a cél. Ez a módszer  vezet a legjobb eredményhez.

 

A páciensek egy részénél a bőrfelesleg dominál, másoknál a ráncosodás, és vannak akiknél az arc zsírrétegének ellapulása adja a legszembeötlőbb eltéréseket, de ezek az eltérések természetesen együttesen is előfordulnak különböző arányokban. Az arcplasztika segítségével az ellapult-lecsúszott zsírszövet a helyére visszatehető, majd a bőrfelesleg eltávolításával együtt a bőr megfeszítése miatt kisimulnak a ráncok. Ezzel egy jóval fiatalosabb arc a végeredmény. A technika alkalmazható és kiterjeszthető a homlok illetve a nyak területére is.

 

A face lift során  a tokatájék zsírtöbbletét is el lehet távolítani. Az arc egyes területeinek- belső szemzug, ajakzug, alsó és felső ajak- zsírfeltöltése jelentősen javíthatja a végeredményt. Az arcplasztika eredményessége általában 10-15 évvel fiatalosabb megjelenés. Természetesen ez egyénenként változhat.

 

Az arcplasztikai műtétet minden esetben altatásban végezik. A műtétet egy rutin kivizsgálás előzi meg és a face lift után egy éjszakát a Klinikán kell tölteni. A műtétet követően kisebb nagyobb bevérzések jelentkezhetnek, ezek azonban általában egy hét alatt felszívódnak. Az első héten fokozott kímélet javasolt és a műtétkor felhelyezett rögzítő viselése ajánlatos. A varratok eltávolítása több lépcsőben történik, többnyire az első és a második héten.

 

A ránctalanítás lehetőségei

A korosodó arc természetes velejárója a ráncok megjelenése a szem körül, az arcon, a homlokon és a nyakon. Korunk életvitele, a stressz óriási teherként nyomasztja az embert, mely elsőként az arc elváltozásain mutatkozik meg, érthető tehát, hogy mindenki próbál ezen változtatni, javítani. A kérés oka legtöbbször nem a valódi kor letagadása, hanem az energikus, fiatalos, optimizmust sugárzó megjelenés visszanyerése. 

A teljes ránctalanítás egy komplex műtét jól megválasztott kombinációjától várható. A műtét az említett bőrterületeken (homlok, szemhéjak, arc, nyak) külön és egyszerre is végezhető. 

 

Gyakran egy jól megválasztott és jó időpontban végzett műtét a megjelenést akár évtizedes nagyságrenddel is javíthatja, de tudnunk kell, hogy semmiképpen sem a 15 évvel ezelőtti fényképarcot adja vissza pontosan! A műtét eredménye várhatóan 6-8 évig időtálló. Később kiegészítő korrekció válhat szükségessé az eredmény további fenntartására. Mindenképpen lelki megpróbáltatással is járhat egy ilyen műtét sorozat.  Hagyományos „face lift műtét fájdalommentesen végezhető helyi érzéstelenítésben vagy altatásban. Viszonylag késői esetekben a nagy bőrfelesleg eltávolítása csak ezzel a műtéti technikával érhető el. Az utóbbi évek jelentős új lehetőségekkel egészültek ki az arc fiatalító műtétei is. Nem csupán a bőr felszínes rétegét feszítik meg. A mélyebb izomrétegek korrekciójával természetesebb és tartósabb eredmény érhető el.

 

(Ez az ún.. SMAS technika) A műtétet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végzik. Az utóbbi években terjedt el az úgynevezett SMAS-technika, amellyel már nemcsak a bőrfelszínt feszítik meg, hanem a mélyebben fekvő izomréteget is korrigálják, így feszesebb lesz a bőr, tartósabb eredmény érhető el. Az igazi újdonság azonban az endoszkópos face lift, ami után alig marad heg. Picinyke sebvonalon, miniatűr tévékamera segítségével folyik a műtét, az orvos az operált területet monitoron, nagyításban látja. Az eljárás során az arc mimikai izomzatát leválasztják a koponyacsontról, s új, természetes hatású helyzetben rögzítik. Az izmok durva megfeszítése nélkül előnyösen meg lehet változatni a mimikai izmok pozícióját. A végeredmény ezzel a módszerrel a legkedvezőbb és a leghatásosabb.

 

A lehetőségek szinte határtalanok, izmok működési irányának megváltoztatása és durva megfeszítése nélkül előnyösen változtathatnak a mimikai izmok pozícióján. A homlok, a szemöldök, és az orca pontosan visszahelyezhető a gravitációs változás előtti pozícióba az oldal irányú túlzott megfeszítés nélkül. Nagy előnye az eljárásnak, hogy az eredmény ezzel a módszerrel természetesebb és hatásosabb. Továbbá fontos, hogy a hegvonal és a műtét utáni kényelmetlenség pedig töredéke a hagyományos műtéthez viszonyítva. A műtéti hegek kiválóan elrejthetők, érdemleges hegvonal nem marad vissza.  
Az endoscopos technikát csak kevés centrumban végzik hazánkban .

 

A pásztázó (scanning) lézerekkel a szemhéjak és az arc bőrének elöregedett felületes rétegét fiatalíthatjuk meg.
Az arc fiatalításához gyakran szükséges a szemhéjak korrekciója is (szemhéj plasztika).

 

Szemhéj ránctalanítása

Az esetek többségében a szemhéj laza bőrén jelennek meg az első szarkalábak a leggondosabban ápolt bőrön is. Ez kozmetikumokkal évekig észrevétlenné tehető. Ezen korai időszak alatt műtét semmiképpen sem javasolt. 
A szemhéjplasztika gyakori kérés az arc más területeinek ránctalanítása nélkül is. Ez önmagában lényegesen kisebb műtéti beavatkozást jelent.

 Szemránc

A szem körüli eltérés a rugalmas rostok eltűnéséből, megváltozásából alakulhat ki. 
A szemhéj ránctalanítása összekapcsolható a szemhéj alatti „könnytáskák” eltüntetésével. Ez a szemgödörben lévő zsír kóros elődomborodásából ered. Ez a beavatkozás végezhető az alsó és felső szemhéjakon egyszerre. 
Nagy előnye, hogy a műtét helyi érzéstelenítésben fájdalommentesen történik. Intézeti megfigyelést nem igényel feltétlenül. Már 4 nap után eltávolíthatók a varratok. Ezt követően szemüvegben, vagy napszemüvegben munkáját is elláthatja a páciens. 
10 nap múlva a szemhéjakon kozmetikumok is viselhetők.

 

Azonban a hagyományos műtétek mellett lehetőség kínálkozik a szemhéjplasztikák egy részét lézeres eljárással elvégezni, mely során a bőr felső rétegét lézerrel párologtatjuk el. Az új hámréteg általában 4-6 nap alatt alakul ki. Az újonnan kialakuló hámréteg valóban megújult „fiatal” bőrréteg képződését jelenti. A lézeres eljárás a viszonylag korai esetekben kiváló, amikor a kialakult bőrfelesleg még nem jelentős az érintett területen.

 

Endoszkópos technikát csak kevés centrumban alkalmaznak hazánkban. Pedig az endoszkópot a mellnagyobbítási műtéteknél is alkalmazzák. Kevesen gondolnak rá, hogy a mellplasztika nem csak hölgyeken elvégezhető beavatkozás, ugyanis a megnövekedett férfimellek is plasztikai műtétre szorulhatnak.

 

Az arc mimikai ráncainak kezelésére a Botox hatóanyagát, a botulinum toxint alkalmazzák. Ezek a homlok, az orrnyereg és a szemöldök közti ráncok, és a szem körüli szarkalábak Sok embernél megfigyelhető a homlok, a szemöldök és a szemek körüli terület gyakori ráncolása, sokszor pedig a szem ráncolása az erős fény ellen. Bizonyos esetekben a lefelé álló szájzug korrekcióját is elvégezhetjük Botox kezeléssel.

 

A Botox kezelés  a plasztikai sebészet mindennapjaiban nagyon elterjedt már. A későbbiekben részletesen bemutatjuk a technikát. Az eljárás lényege az, hogy egy igen kis tűvel, igen kis mennyiségben az izomba adva a mimikai izmok gátlásával hat. Az izmok húzása gyengül, így a felettük lévő bőr magától kisimul, vagyis a Botox kezelés az izomfunkció kiiktatásával a ráncok okát szünteti meg.  
A nehézsége az, hogy az izomfunkció gátlása csak átmeneti, ismételni kell körülbelül 6 hónap múlva. Az 5-6. alkalommal adott Botox kezelésnél megfigyelhető a hatás időtartamának növekedése is. Az esetek nagy részénél nem egyedülállóként alkalmazzák a Botoxos kezelést, hanem más esztétikai beavatkozásokkal  kombinálhatják, mint feltöltés hyaluronsav készítményekkel -különböző ráncfeltöltő anyagokkal- vagy saját zsírral illetve a homlokplasztika és a szemhéjplasztika során a mimikai izmok gyengítésére használhatják. Azonban csak évente két alkalommal javasolt a Botox kezelés, egyes esetekben azonban háromszor is elvégezhető.  

 

Botox kezelés, arcplasztika

A beadási pontok pontos felmérése, kijelölése az első fontos lépés a kezelendő területen, előtte természetesen a mimikai izomzat funkciójának gondos mérlegelése történik. Ezek után egy igen vékony tűvel a megfelelő kis mennyiséget adják be az izomba. A kezelt terület méretétől függően 5-15 tűszúrásra is szükség lehet. Előnyként emelhető ki, hogy a Botox beadásakor a fájdalom minimális és csak pár másodpercig tart.  Rögtön utána a páciens nyugodtan haza mehet vagy folytathatja napi tevékenységét. A tűszúrások helyén kis piros pont látszódhat, ezt azonban sminkkel  el lehet takarni. A kezelés után nem szabad masszírozni a kezelt területet azt követően 1 napig. A komplikációk nagyon ritkák és átmenetiek. Az esetleg előforduló esetekben sem kell beavatkozni, csak meg kell várni, amíg a toxin hatása elmúlik.  

 

Botox kezelés

 

A Botox kezelés alkalmazása inkább más műtétek kiegészítésekor alkalmazandó eljárás. Jól kiegészít például olyan más műtéteket, mint pl. szemhéjplasztika vagy arcplasztika.   Ez egy egyszerű, gyors, biztonságos módszer, amivel az arc zavaró mimikai ráncainak az okát tudják megszűntetni.  
Sokan küzdenek kóros izzadással, mely számukra kilátástalan probléma volt ezidáig. A Botox kezelés megoldást jelenthet ebben az esetben is. A hónalj verejtékmirigyeihez adott  Dysport injekciókkal megszüntethetjük az izzadást, jelentősen javítva ezzel a páciensek közérzetét.

 

Injekciós feltöltés lehetőségei

A páciensek egy részénél a bőrfelesleg dominál, másoknál a ráncosodás, és vannak akiknél az arc zsírrétegének ellapulása adja a legszembeötlőbb eltéréseket, de ezek az eltérések természetesen együttesen is előfordulnak különböző arányokban. Az arcplasztika segítségével az ellapult-lecsúszott zsírszövet a helyére visszatehető, majd a bőrfelesleg eltávolításával együtt a bőr megfeszítése miatt kisimulnak a ráncok. Ezzel egy jóval fiatalosabb arc a végeredmény. A technika alkalmazható és kiterjeszthető a homlok illetve a nyak területére is.

 

A face lift során  a tokatájék zsírtöbbletét is el lehet távolítani. Az arc egyes területeinek- belső szemzug, ajakzug, alsó és felső ajak- zsírfeltöltése jelentősen javíthatja a végeredményt. Az arcplasztika eredményessége általában 10-15 évvel fiatalosabb megjelenés. Természetesen ez egyénenként változhat.

 

Az arcplasztikai műtétet minden esetben altatásban végezik. A műtétet egy rutin kivizsgálás előzi meg és a face lift után egy éjszakát a Klinikán kell tölteni. A műtétet követően kisebb nagyobb bevérzések jelentkezhetnek, ezek azonban általában egy hét alatt felszívódnak. Az első héten fokozott kímélet javasolt és a műtétkor felhelyezett rögzítő viselése ajánlatos. A varratok eltávolítása több lépcsőben történik, többnyire az első és a második héten.