Fülplasztika

Az elálló fül szinte születésünktől kezdve egy komoly esztétikai probléma lehet. Gondot jelenthet a túl nagy és az aszimmetrikus fülkagyló is. Mindenesetre fülplasztika műtéti korrekcióval jó megvárni azt az életkort, amikor a gyermek maga kéri, vagy akarja a változtatást a társak csúfolódása miatt. Ez általában 5-7 éves kor. Előtte számára megmagyarázhatatlan kellemetlenségnek tesszük ki a gyermeket. Lényeg, hogy a plasztikai műtét ne csak a szülők kívánsága legyen, hanem a gyermek döntése elsősorban

.

Fülplasztika 

 

 Későbbi életkorban általában a hajviselet megváltoztatásának igénye miatt kérik a korrekciót, hasonlóan érthető okból.

 

A műtét fájdalommentesen végezhető ambuláns módon, helyi érzéstelenítésben. A fül mögé adott érzéstelenítő injekció teljes fájdalommentességet garantál. A műtét lényege a fül porcos részének átformálása, ez sok esetben a porc egy kis részének eltávolításával is járhat. Az ideális alakúra kialakított formát öltésekkel is rögzítjük. A fülplasztika során a fülkagyló hátsó felszínén 4-5 cm-es metszést ejtenek, és kialakítják az ideális fülformát. A műtéti sebet a beavatkozás végén tovafutó varratsorral zárják, csak egy vékony, alig látható heg marad a fül mögött, az is rejtett helyen. Az egyik legfontosabb az, hogy műtét után haza lehet menni.

 

Természetesen a műtétet követően 8 – 10 napig szükséges hajpántnak megfelelő kötés a fejen. Ezt követően még 2-3 hétig a sportolók által is használt fejpánt viselése elegendő. Általában a varratszedés 10 -14 nap között esedékes. A műtét a hallást nem befolyásolja. Észrevétlen vékony varratvonallal gyógyul a fül mögött. A fülkagyló elülső felszínén semmiféle heg nyoma nem marad. 

 

Szokás a gyermekek elálló fülét hátra ragasztani. Fájdalmat okoz a kicsiknek ez az eljárás, nem érdemes kínozni a gyermeket vele, hiszen a hatás nem sokáig marad fenn. Ennek csak az újszülöttkor első heteiben lehet hatása. Később, még hosszú ideig történő hátra ragasztás sem oldja meg a panaszt érdemlegesen.