Hegek és a plasztikai sebészet

Hegek eltüntetése a plasztikai sebészet módszereivel
A plasztikai sebészet nagy figyelmet fordít a sérülésekből, műtétekből keletkező hegek eltűntetésére, egyre újabb módszereken kísérleteznek a szakemberek. A lehetőségek is egyre bővülnek.

A hegek végleges formájának kialakulása

A heg kialakulása egy hosszú időn tartó sejtaktivitás eredménye. Ideiglenesen minden seb utáni nyom megvastagodik, vaskosabb lesz. Ez idővel javul és körülbelül egy, másfél év elteltével elnyeri végleges alakját. persze ez az idő függ a seb súlyosságától. Mélyebb sebek általában nagyobb heggel gyógyulnak, felületi sebeink pedig nem is hagynak utólagos nyomot.

 

Plasztikai sebészet módszerei a hegek eltűntetésére

Bizonyos hegek a gyógyászatban is alkalmazott hegkezelő kenőcsökkel is orvosolhatók. Ezek vékonyítják, felpuhítják a hegeket. Ennek alkalmazását már a hegképződés alatt is el lehet kezdeni. Komolyabb esetekben kortikoszteroidokat fecskendeznek a hegbe. Ennek dózisára oda kell figyelni, hogy ne alakulhasson ki a túladagolástól még több heg. A plasztikai sebészet és hagyományos orvoslás vélekedése szerint inkább többször, kisebb adagban alkalmazandóak a kortikoszteroidok.

 

Mikor lehet kizárólag plasztikai műtét útján kezelni a hegeket

Mivel a szike kisebb és pontosabb sebet ejt, így a már kialakult heget kimetszik és az újonnan kialakult nyílást szebben, pontosabban, megfelelőbb irányból varrják újra. A hegek kisebbítésére kiválóan alkalmasak a lézeres kezelések is.
A megfelelő gyógyulás, a sebek szép heggel történő gyógyulásához igen fontos a páciens gyógyuló magatartása. Ha konzekvensen betartjuk a plasztikai sebész, orvos utasításait, sokkal szebb, vagy egyáltalán semmilyen heg sem marad vissza a sebek után.