Orrplasztika

Az arc milyenségét nagyon sok örökölt vonás együttesen határozza meg. Ezek közül az orr formája talán a legmarkánsabb. Az orr deformálódása lehet veleszületett vagy sérülés következtében kialakult problémái, vagy alaki hibái orrplasztika műtéttel jól korrigálhatók. 
Azonban az orr a pubertás kort követően nyeri el végleges formáját. Emiatt a 17 éves kor előtt végzett műtétek több éves eredménye még bizonytalan.

 

Orrplasztika

Korrekciós műtétre jelentkezéskor a páciensek legnagyobb része tanácstalan, sok esetben egyáltalán nem tudják meghatározni pontosan, hogy milyen formát szeretnének. Az orr új formáját pontosan megbeszélni és bemutatni legjobban a saját fényképarcon lehet. Óriási jelentősége van ennek a kérdésnek az eldöntésében a komputer grafikának, melynek segítségével a pácienssel együtt megtervezhető a változtatás. Arról azonban tudni kell, hogy az imitált kép, csak hozzávetőlegesen mutatja az elérhető eredményt. 1-2 mm eltérés általában van a tervezett és a végső fényképarc között.

 

A műtétek fájdalom nélkül elvégezhetők helyi érzéstelenítésben is. Ennek ellenére  mégis legtöbb páciens altatásban kéri a műtétet. Ez esetben egy nap benntartózkodás szükséges. 

 

A műtétet követően az orr és a szem körüli duzzanat kb. 10-12 nap után múlik el. Két hét elteltével már biztosan társaság- és munkaképes a műtött személy, mely nagyon jó eredménynek számít. 

Az is igaz ugyan, hogy az orr a műtét után 6-8 hét múlva nyeri el végleges, megtervezett formáját. 
A műtétet az orron belülről, a nyálkahártya felől végezzük. A bőrön varratvonal, hegvonal egyáltalán nem marad vissza. 
A műtét elhalasztására okot adhat már egy kisebb megfázás és menses is. Az orrplasztikai műtétek nagy tudást és odafigyelést, gyakorlatot igényelnek. A műtét eredménye óriási, hiszen a sikeres műtét következtében radikálisan átalakulnak az arc vonásai.