Őssejtek és a plasztikai sebészet

A súlyos bőrsérültek kezelésére jelenleg az egyetlen igazán alkalmazható módszer a test más részeiről – általában a combról – átültetett saját bőrszövetek használata, ez azonban erős fájdalommal jár, és új sebek képződését indítja be mind a beültetés, mind a kivétel helyén.

 

A fájdalommentes bőrpótlás lehetőségét kecsegteti az őssejteken alapuló módszer alkalmazása. Ennek lényege röviden annyi, hogy a plasztikai sebészet által végzett beavatkozás során a kutatók néhány hajszálat vesznek ki a páciens fejbőréből, és felnőtt őssejteket vonnak ki a hajgyökerekből.

 őssejtek hajmintából, felhasználás a plasztikai sebészetben

Ezeket két hétig egy speciális, szennyeződésektől mentes laboratóriumban szaporítják, megfelelő környezetet teremtve az osztódásukhoz. Ezt követően a tápfolyadékot úgy távolítják el a kutatók, hogy a sejtek egy része a levegővel közvetlenül érintkezzen, aminek hatására azok bőrsejtekké fejlődnek.

 

Ennek a módszernek hatalmas előnye, hogy tetszőleges bőrdarabot tudnak előállítani. Egyetlen hajgyökérből 10 és 100 négyzetcentiméter közötti, tetszőleges alakú bőrdarabokat hoznak létre. Ezeket a bőrdarabokat a test bármely részére be tudják ültetni. Rövid idő alatt, mintegy 72 nap múlva – a gyors, hegmentes gyógyulásnak köszönhetően – már észre sem lehet venni, hogy melyik volt a beültetett és az eredeti bőrfelület a sérülés helyén. 

 

Gyógyítás őssejtekkel

Ha a felnőtt szervezetben vizsgálódunk, akkor elmondható, hogy a csontvelői őssejtek találhatók meg a legnagyobb mennyiségben a szöveti őssejtek közül. Kinyerésük sikeresen megoldott és jól tenyészthetők, alkalmazásuknak tehát számos előnye van. Már több mint 30 éve használják őket például fehérvérűségben (leukémiában, a vérképző rendszert érintő rákos megbetegedésben) szenvedő betegek gyógyítására.

 

Az utóbbi években azonban több országban, így Magyarországon is megkezdődtek olyan klinikai vizsgálatok, amelyek során a csontvelői őssejteket regenerációs eljárásokban próbálják ki.

 Őssejt


Leginkább a szív gyógyászatban tesztelik a módszert: az infarktuson átesett betegek szívébe saját csontvelőjükből származó őssejteket ültettek be. A kezeléstől azt várják, hogy a nagy kiterjedésű, nagy területű szívizom pusztulásával járó szívizom-infarktus után a szívelégtelenség előfordulási aránya csökkeni fog.

 

Az eddigi eredmények külföldön és itthon is biztatóak. Azonban megoszlik a kutatók véleménye arról, hogy nem túl korán kezdték-e meg a klinikai próbákat (és itt most csak a nyugati orvostudományról beszélünk). Egyesek szerint előbb még több kísérletre lenne szükség, melyek segítségével az oly sok, felmerülő kérdéseket tisztázni lehetne. Mások véleménye szerint viszont éppen a kérdéses betegségek súlyossága miatt kellene jobban „igyekezni”, hiszen a hatékony egyéb kezelési mód hiánya indokolttá teszi a mihamarabbi beavatkozásokat.

 

A terület fejlődése ennek ellenére nem áll le, valójában leállíthatatlanul fejlődik tovább. A remények szerint már a közeljövőben egyre nagyobb ütemben bővül az őssejtekkel biztonságosan, ellenőrizhető módon kezelhető betegségek köre.

 

A regenerációs orvoslásban nagy szerephez juthatnak majd a legkönnyebben begyűjthető köldökzsinórvér-őssejtek, amelyek szintén képesek arra, hogy a csontvelőt, a vért, az immunrendszert, illetve különféle szöveteket alkotó fő komponensekké alakuljanak. Óriási jelentősége van annak, hogy a köldökzsinórvérben található nagyszámú őssejt is képes arra, hogy a károsodott területre juttatva a károsodott szöveteket regenerálja. Mindezek miatt a jövő gyógyászatának alapvető bázisát jelenthetik, de az őssejt-transzplantáció forrásaként már ma is egyre szélesebb körben alkalmazzák őket, főleg különböző vérképző- és immunrendszeri betegségek kezelésében. 
A kutatók figyelme világszerte az őssejtek szaporodását és fejlődését elősegítő technikák kifejlesztése felé orientálódik. E folyamatok mesterséges irányításával elvileg bármilyen sejttípus bármekkora mennyiségben létrehozható. Őssejtek alkalmazásával lehetőség nyílna sérült vagy beteg sejtek, szövetek pótlására, cseréjére, ezáltal a legkülönbözőbb betegségekben szenvedőkön lehetne segíteni. Számos olyan példa ismert, melyek megoldásában az őssejtek alkalmazása forradalmian nagy sikereket idézhetne elő, mint például: a Parkinson- és Alzheimer-kór, különböző idegrendszeri sérülések és az agyvérzés, égési sérülések, érrendszeri- és szívbetegségek, cukorbetegség, reumás betegségek, de az őssejtek reményt nyújtanak majd egy vak vagy lebénult embernek is.

 

Mellnagyobbítás őssejtek átültetésével

A technika lényege, hogy saját zsírszövet leszívásával saját zsírszövetből származó őssejtekkel növelik meg a nő mellét. Az eljárást már több európai, amerikai és japán klinikán végzik. Ebben az esetben nincsen szükség szilikon implantátumra, viszont több műtéttel érhető el a méret növekedése.

 

Az elterjedés előtt álló új eljáráshoz nem szükséges szilikon, kevés heg marad, de azért ez a műtéti sorozat sem biztos, hogy teljesen veszélytelen. Bár még nem sok ilyen beavatkozás történt eddig, így szükség van még kísérletekre, az eredmények hosszabb távú nyomon követésére. 

 

A szilikon implantátum beültetésének is van kockázata. Leggyakoribb szövődménye a kapszuláris kontraktura (más néven tok zsugorodás), melynek kockázata az életre szólóan 10 % körül van. Ez pedig nem kevés. Természetes a kisebb kockázatú mellnagyobbító műtéti eljárások keresése.  

Hyaluronsav tartalmú injekciókkal végeznek szigorú klinikai megfigyelésekkel mellnagyobbítást. Ez az anyag 2-3 év alatt felszívódik.
A másik végső klinikai kipróbálási stádiumban lévő módszer a saját zsírsejt és a zsírsejtek között a zsírban található felnőttkori őssejt átültetés mellnagyobbításra. A jelen kutatási eredmények alapján a saját zsír átültetés és az őssejtekkel történő mellnagyobbítás pontos szövődmény kockázatának számszerű értékét még nem ismerjük! A módszer eredményeinek nemzetközi elemzése után derül ki, hogy mekkora szövődmény kockázattal kell számolni. Amíg ezek a klinikai eredmények nem állnak rendelkezésre addig kísérleti stádiumban lévő műtéti módszernek kell tekinteni.

 

Az az eljárás már ismert, miszerint a zsírszívással nyert saját zsírsejteket visszaültetik hiányzó vagy kisebb volumenű zsírszövet helyére a test különböző részein.  
A plasztikai sebészek éppen ezzel a technikával gondolták elérni a mellnagyobbítást, azonban gátat szabott a számos bizonytalan szövődmény lehetősége.

 

A probléma mögött a sejtek tápanyag-és oxigén ellátásának nehézségei állnak, miszerint a szabadon átültetett zsírsejtek csak a környezetükből kapják a túlélésükhöz szükséges anyagokat. Ha az oxigén és tápanyag ellátás nem elégséges az átültetett sejtek számára biztosan elhalnak a sejtek. Ha az átültetés után több sejt kerül közvetlenül egymás mellé, akkor a középső sejt a környezetből nem kap elégséges oxigént és tápanyagot és elhal.  

 

Ez az egyik oka, hogy nem lehet korlátlan mennyiségű szabad zsírsejt átültetést végezni egyszerre. Ennek egyenes következménye az, hogy műtétek sorozata szükséges a várt eredmény eléréséhez.

 

Ha az átültetett zsírsejteken csak a minimális sérülés fellelhető, ebben az esetben is nagy a sejtek elhalásának kockázata. Éppen ezért gondos sejt-szeparálás követi a zsírleszívást, mely nem egyszerű művelet.

 

Azt is tudjuk, hogy a nagy, kövér, zsírsejtek sérülékenyebbek, kevesebb éli túl az átültetést. Ebből következik egy nagy probléma, miszerint nem minden zsír alkalmas átültetésre. Az elhalt zsírsejtek nagy számban pedig kockázatos szövődmények forrása lehet.  

 

A mellnagyobbítás előnyei és hátrányai

A siker japán kutatóktól származik, 2004-ben jelentette be Kotaro Yoshimura, hogy egy ilyen eljáráson dolgozik, s az addigi eredmények biztatóak voltak. Ő  találta ki, hogy őssejtek által fogja növekedésre bírni a zsírszöveteket az emlőkben, s így természetes módon nőnének meg azok.

 

Hatalmas előnye, hogy  az eljárás csak néhány órát vesz igénybe, és még altatást sem igényel. Megoldható az egész helyi érzéstelenítéssel, ráadásul a beavatkozást követően azonnal távozni is lehet a rendelőből. Az Egyesült Államokban, és Japánban már sikeresen tesztelték a módszert, mely biztonságosnak és tartósnak bizonyult.

 

A siker nem csak abban rejlik, hogy csupán mellet lehet nagyobbítani gyorsan és különösebb fájdalmas beavatkozás nélkül, hanem más testrészeket is lehet általa formálni. Ilyen a fenék, a csípő, a combok és a vádli. Kiválóan alkalmas arra, hogy a mélyedéseket korrigálja, emellett képes az arc, a kéz, és az emlők bőrének a fiatalítására is. Ezeket az eljárásokat a Dr. Heinrich Klinikán már el is végzik a plasztikai sebészek.Az ötlet azért is forradalmian kiváló, hiszen az eljárás során semmilyen idegen testet, anyagot nem kéne beültetni a nők szervezetébe. Hegek sem maradnak, s tízévente cserélni sem kéne az implantátumot. A természetes hatás garantált, nem lufikat kapunk majd, hanem igazi melleket.  

Természetesen számtalan kérdés maradt fenn, mint például az, hogy mi garantálja a mell növekedését. Ráadásul az sem mindegy, hogy mikor kezd el megnőni, s meddig. Mi van akkor, ha évek alatt éri csak a kellő nagyságot? Vagy örökké nőni fog? 

 

A legnagyobb probléma az, hogy ha nem megfelelően juttatnak be őssejtet a két mellbe, elképzelhető, hogy az egyik nagyobbra nő, mint a másik? 

 

Rengeteg kérdés kavaroghat az ember fejében, hiszen cseppet sem mindegy mi lesz az eljárás eredménye, esetleg lesz-e eredménye egyáltalán.  

 

Az eddigi eredmények azt bizonyítják, hogy az így kezelt mellnek csak hat hónapra van szüksége, hogy megnőjön. Probléma mégis, hogy csak az eredeti mellméret felével fog növekedni, ami sajnos nem minden esetben elegendő, ha egészen piciny mellekről van szó. Ráadásul, ha a kérdéses személy nem rendelkezik kellő mennyiségű zsírszövettel, lehet, hogy el sem tudják végezni az őssejt beültetést. Nem utolsó sorban negatívum még az őssejt eljáráson alapuló mellnagyobbítás óriási ára. 

 

Ennek ellenére biztosak lehetünk benne, hogy évek elteltével ez is egy választási lehetőség lesz számtalan előnye miatt. Ráadásul jónak tűnik a módszer, hiszen a legújabb kutatások szerint, ami az egyik legfontosabb eredmény, hogy tartós marad az így megnövelt mell, s mellékhatásai sincsenek. Németországban már használják, lehet, hogy hamarosan nálunk is elérhető lesz. Ráadásul ebben az esetben egy természetes, igazi mellpárosról van szó, nem egy idegen anyagtól duzzadó műképződményről.