Plasztikai műtét

Idegen szóval operációnak nevezzük a műtéteket, mely szó az orvos által végzett műszeres beavatkozást jelenti a paciens szervezetébe. Míg az orvoslásban e beavatkozás általában gyógyító célú, a plasztikai sebészetben a cél nem mindig az egészség helyre állítása, bár sok esetben utóbbi is megvalósul. A plasztikai sebészet és így a plasztikai műtét feladata inkább a külalak javítása, eredeti vagy optimális helyzet visszaállítása, bár szinte állandó hozadéka a beteg lelki békéjének helyre állása, így közvetetten még is van gyógyító feladata is.
Plasztikai műtét

A műtéteket steril műtő helyiségekben végzik. Nincs ez másképp a plasztikai műtétek terén sem. Az orvosnak szakképesítéssel kell rendelkeznie, mert az egészség megőrzése, az életveszély vagy szövődmények elkerülése ugyanúgy elsődleges követelmény. A műtéti protokoll azonos a gyógyászatban alkalmazottakkal.

Bizonyos plasztikai műtétek igen komoly beavatkozásnak számítanak (ilyen például a zsírleszívás), ám van olyan eljárás, amely helyi érzéstelenítésben is elvégezhető és a beteg rögtön otthonába bocsátható (lásd: hajbeültetés, hajátültetés). A műtét komolyságától és persze az egyéni alkati tényezőktől is függ a felépülés időtartama, de mindig kell gyógyulási idővel számolni.

A plasztikai műtéteket már a test minden pontján alkalmazzák, az arc plasztikázásától akár a nemi szervek helyreállításán keresztül bizonyos implantátumok beültetéséig. A paletta igen széles, plasztikai sebészetünk igyekszik az összes területen megfelelő szolgáltatást nyújtani.

Partnerek: