Seo Keresőoptimalizálás kisokos – Marketing ügynökség Budapest

SEO budapest keresőoptimalizálás kisokos – Az alapok

Kevés olyan ember létezik a Földön, akit ne mozgatna legalább minimálisan az IT világa. Legbelül, mélyen kcisit mindenki konyít az online élettérhez, így sokan találkozhattunk már azzal a bizonyos három betűvel: SEO.

A SEO rövidítés egy angolszász szóból került a köztudatba, ez pedig nem más, mint a Search Engine Optimization. Egészen pontosan lefordítva ez a keresőmotorok optimalizálását jelenti, a szakmai szótárban itthon pedig keresőoptimalizálásként vásott táptalajt a köztudatba az a jelenség, melyből az idő elteltável külön szakma, valamint egy tudományos informatikai ágazat is felépülhetett.

A keresőoptimalizálás nagy vonalakban nem más, mint az internet keresőoldalaiba beírt szavakra, kifejezésekre, egy adott weblap minél jobb helyre helyezése. Az oldal adott esetben sokkal jobban beivódhat a fogyasztó agyába, ha elsőként talál rá a keresett vonatkozásra. Mi több, a statisztikáknak megfelelően, az átlagos internetezők túlnyomó része, szinte sosem nyitja már meg a többi, csak az első találati oldalt. Ez az összképet tekintve nem kevesebb, mint kilencven százalékot jelent. A keresőoptimalizálás létjogosultságát és elengedhetetlenségét tovább növeli az a kimutatható adat, hogy a keresőprogramot használók csaknem fele az első, vagyis a leginkább frekventált helyen lévő találatra kattint majd rá.

A legfelső 3 keresési eredmény valamelyikét, az internetezők nem kevesebb, sőt, több mint 2/3-a találja klikkelésre méltónak. Ha tehát valami teljes bizonyossággal állítható a SEO-val kapcsolatosan az az, hogy van értelme megküzdeni a találati lista elejéért. A keresőoldalak, működési elvüket tekintve a kocsikhoz volnának hasonlíthatóak.

google keresőoptimalizálás marketing ügynökség
google keresőoptimalizálás marketing ügynökség


A Bing, a Yahoo és a Google is ún. keresőmotorok jóvoltából működnek – jóllehet, a Google már nem keresőmotor, hanem egy azon túlmutató informatikai mérföldkő. Ha meg kéne ragadnunk köznapi nyelven, hogy mit is jelent a SEO, a legközelebb esetleg akkor járnánk a valósághoz, ha azt mondanánk, hogy a SEO világa nem más, mint egy rangsorolási harc.

A nyereség- és versenyorientált hétköznapokban rengetegen promotálják cégüket, vállalkozásukat, kínálatukat, eladásra szánt terméküket online, így sokaknak financiális érdeke is fűződik ahhoz, hogy a brandjük a lehető leginkább feltűnő pozíciót, mondhatni, hogy a keresőoldalak leginkább előkelő helyét töltsék be, így téve szert jelentős online marketinges vonatkozású előnyre, a versenytársakhoz képest.

A keresőoptimalizálást illetően azonban fontos felismerni egy nagy volumenű tévedést. Nincs igazunk akkor, ha azt gondoljuk, hogy hivatalosan a marketing és a SEO egy tőről fakadó tevékenység. Ám való igaz, hogy a mechanizmus nagyonis hasonul egymáshoz a két jelenség esetében.

A különbséget talán úgy lehetne a legjobban megfogni, hogy a SEO nem más, mint explicit törekvés, addig a marketing implicit. Arról is fontos számot vetni, hogy SEO és SEO tevékenységek közt különbség van, hiszen a tevékenységbe beletartozhat egyfelől a siteok keresőoldalakban való elhelyezése, az oldal látogatottságának emelése, vagy éppen egy oldal tartalmi strukturálása. De erről részletesebben, majd egy új bejegyzésben írunk.