Számítógép alkalmazása a plasztikai sebészet területén

Plasztikai sebészeti beavatkozással sok minden korrigálható, mint ahogyan az előzőekben is elmondtuk, például az elálló fül, karvaly orr, tar üstök, lógó mellek.

 Számítógép a plasztikai műtét megtervezésére

Napjainkban már a művi szépítés előtt, a páciens egy számítógépes grafikai program és a plasztikai sebész segítségével láthatja, hogy a beavatkozás mennyire válik előnyére, s várhatóan hogyan fog kinézni majd a műtét után. Ha megnézzük a statisztikákat, akkor látható, hogy az esztétikai plasztikai beavatkozások top 10-es listáját a zsírleszívás vezeti, majd, a fül-, orr-, mell- és szemhéjplasztika fej-fej mellett követi, utána a hajátültetés következik. Nyilván ezek azok a részei az emberi testnek, amelyek azonnal szembe tűnnek. Az első benyomás pedig nagyon sokat jelent életünkben. Az esztétikai műtéteket az esetek legnagyobb részében a páciensek jó közérzete érdekében, külső megjelenésének jobbítása, tökéletesítése, szebbé tétele miatt végzik.

 

Ma már nagyon egyszerűen változtathatunk külsőnkön,a páciens elmegy az orvoshoz, elmondja mit szeretne, s a sebész mérlegel. Fontos a közös megegyezés, kommunikáció a sebésszel, hiszen a szakember pontosan tudja, mivel jár a műtéti beavatkozás. De tudja azt is, hogy mi az elviselhető szépséghiba, milyen az általánosan elfogadott és milyen az ideálisan arányos testforma társadalmunkban. A sebész feladata nem egyszerű, hiszen gyakran a páciens kérései megvalósíthatatlanul egyediek. A műtéti terv felállításakor és a várható eredmény megtervezésekor számos tényezőt kell megvizsgálni. Mielőtt sor kerülne a beavatkozásra, a pácienssel pontosan kell egyeztetni, mit is akar pontosan. A computerek segítsége ezekben az esetekben szinte kizárhatatlan. Nem csak a sebész, hanem a páciens szemszögéből nézve is, hiszen elkerülhetőek az esetleges csalódások. Sőt, az esetek többségében a páciens nem tudja pontosan, milyen változtatást szeretne. Csak azt tudja mivel elégedetlen. Nehezen tudja elképzelni, milyen formájú orr állna neki jobban, illetve amit szeretne, az egyáltalán illik-e az arcához. Ezt pedig műtét előtt pontosan tudnunk kell. A folyamat azzal kezdődik, hogy 5-6 képet készítenek a páciensről. A fotók ezután felkerülnek a számítógépre, s a képernyőn egy speciális grafikus programmal a beteggel közösen formálják ki az új arcot (computer image).

 

A komputer grafikákról feltétlenül tudnunk kell, hogy ezek csak imitált képek. A valódi végeredmény a sebész ügyességén, gyakorlatán múlik, hogy mennyire tudta híven megalkotni az eredeti elképzelést.

 

A chipeknek máshol is jut szerep a plasztikai sebészetben. Az arc ránctalanítására két lehetséges mód van: a felszíni lézeres korrekció és a szikével végzett műtét. Az informatika itt is jelentős segítséget ad. A sugarakat ugyanis számítógép vezérli. A komputeren állítható be, hogy milyen mélységben, milyen felületi formát szeretnének kezelni. A lézersugarak mozgását a komputer irányítja. Az arcról végtelenül vékony rétegeket párologtat el, közben eltávolítja például a nap okozta foltos elszíneződéseket, finom ráncokat is. Természetesen nem csak a felületi rétegben dolgozik, hanem több rétegben alkalmazva a mélyebb rétegekig is elér, legyalulja a bőrhibákat, egyenetlenségeket és kiegyenlíti a viszonylag friss barázdákat. Ennek a pásztázó, vagy scanning lézernek legfőképpen a száj körüli területek, a szemhéjak és a homlok ráncainak fiatalításában van nagy jelentősége. Ilyen módon olyan eredményt érhetünk el vele, amire korábban alig volt lehetőség.

 

Az endoszkópia térhódítása is a chipeken múlott. Ma már a plasztikai sebészeknek is nagy segítség, a betegről nem is beszélve. Nagy előnye, hogy az endoszkópos eljárással az arcműtétek után alig marad heg. Mint már korábban említettük, picike, 1 cm-es sebvonalon miniatűr Tv kamerát bújtatnak be a bőr alá, s az orvos egy monitoron keresztül nagyításban látja az operált területet. Ezek a pici kamerák a technikai forradalom eredményei. A sebész a képernyőt figyeli, úgy operál. Ezzel a műtéttel az arc mimikai izomzatát a koponyacsontról leválasztják és új, természetes hatású helyzetben rögzítik. Ebben az esetben az arc meghatározó alkotóelemei eredeti helyzetbe kerülnek, az arcbőr korábban alkalmazott oldal irányú felületes megfeszítése helyett.

 

A plasztikai műtétek gyógyulása után újabb digitális felvételeket készítenek a betegről. A kezelés dokumentációjába az a számítógépes grafika is bekerül, amilyet szeretett volna a beteg. Így építették ki a számítógépes képtárat, mely újabb pácienseknek segíthet abban, mire képes a kérdéses sebész, akit választott a megálmodott változtatásra.  

 

Szeplők eltávolítása

A szeplő  nem tartozik az emberek kedvenc külső jegyei közé. Sokakat nagyon zavar, szinte sorscsapásként viselik szeplőiket testük különböző  részein, főképpen arcukon. Természetesen mindig is akadtak olyan személyek is, akik éppen különlegesnek tartják magukat szeplőikkel együtt. Persze szeplős és szeplős bőr között is van eltérés, hiszen egyes esetekben éppen csak elvétve található az arcon egy-kettő, ami még aranyos is lehet. Másnál már jóval több van belőlük, és vannak olyanok is, akiknek szinte beborítja az egész testét. 

 Szeplő eltávolítás plasztikai műtét segítségével

A szeplő  nem tartozik az emberek kedvenc külső jegyei közé. Sokakat nagyon zavar, szinte sorscsapásként viselik szeplőiket testük különböző  részein, főképpen arcukon. Természetesen mindig is akadtak olyan személyek is, akik éppen különlegesnek tartják magukat szeplőikkel együtt. Persze szeplős és szeplős bőr között is van eltérés, hiszen egyes esetekben éppen csak elvétve található az arcon egy-kettő, ami még aranyos is lehet. Másnál már jóval több van belőlük, és vannak olyanok is, akiknek szinte beborítja az egész testét.  

 

Azt is mondhatnánk, hogy pedig nem kellene velük foglalkozni, hanem meg kell tanulnunk elfogadni magunkat olyannak, amilyennek születtünk. De ha valakinek komoly lelki problémákat, gátlásokat okoznak a szeplők, akkor miért ne változtasson. Ha meg akarnánk határozni, mi is a szeplő, talán ennyit érdemes tudnunk, hogy a szeplők kis, kerekded formájú foltocskák a bőrön, melyek a bőrszínnél sötétebb árnyalatúak. Vannak kisebbek és nagyobbak, kevesebb vagy több. Ez egy alkati tulajdonság, mely születésünktől kezdve jelen van az életünkben, s bár kisgyermekkorban alig-alig van belőlük, az évek előrehaladtával egy bizonyos szintig növekszik a számuk. Olyan ez, mint az anyajegy, csak nem emelkedik ki a bőrfelszínből, hanem teljesen egyvonalban van vele.  

 

A szeplő  meglétének az oka az, hogy a bőr festékanyagának, úgy is mondjuk, hogy pigmentjének a termelése egyes területeken fokozottabb, mint máshol. Gyakorisága is eltérő, leggyakrabban a szőke és vörös hajú, ugyanakkor világos bőrű gyerekeknél, felnőtteknél jelentkezik. Az is tudható már, hogy kisgyermekkortól haladva előre egy darabig növekedhet a számuk, később viszont, ahogy telnek az évek, számuk ritkulhat. Leggyakoribb előfordulási helyük az arc, az orr, a homlok, de előfordulhatnak a vállon, illetve a karon is.  

 

Köztudott, hogy a szeplők kedvelik a napsütést, és tavasszal az első napsugarak megjelenésével ők is előbújnak, legerőteljesebben nyáron vannak jelen a bőrön, télen sokkal halványabbak lesznek. Éppen nyáron okoznak esztétikai gondot, amikor a strandon töltjük a legtöbb szabadidőnket.

 

Sokféle fortély ismert számuk csökkentésére, akár a pöttyök elhalványítására. De mutassuk be a továbbiakban lézeres technika segítségét ebben a kérdésben.

 

A Q-5 YAG Lézer készülék speciális beállításával elérhető, hogy a lézer energia csak a bőr természetes festékanyagában, a sötétebb területeken felszaporodott „melaninban” nyelődjön el. A szeplők természetes festékanyaga csak oly módon bomlik el, ha megfelelő energia tartományt alkalmazunk. Tapasztalat szerint a többlet bőrfestéket termelő sejtek túlműködése hosszú időre megszűnik. Erős napozás kiválthatja ugyan, de csak gyengébben indukálja az ismételt festéktermelést. Azonban emellett is fényvédő krémek használata javasolt a nyári napos órákban

 

Nem kérdéses, hogy a festékes eltérések leghatásosabb kezelése lézerrel érhető el napjainkban. Ezek közül is kiemelkedik a Q-5 YAG Lézer hatása e téren. A végeredmény és az egyes kezelések hatásfoka is függ a pácienstől. Ahhoz, hogy a legjobb hatást érjék el a kezelések sok apróságra kell odafigyelni, hiszen ezzel a lézerkezelés hatásfoka nagymértékben fokozható. 

 

Tetoválások eltávolítása

A lézertechnika hatalmas előnye, hogy a már régen megbánt cselekedetünket helyrehozhatjuk. 

 Tetoválás eltűntetése plasztikai műtét segítségével.

Hihetetlen technika bár, de igaz, a Q-5 YAG LÉZER készülék (magasabb energia tartományban, Q-switch üzemmódban) alkalmas a tetoválások heg nélküli eltávolítására. A lézer igen nagy energiát képes kibocsátani, de azt csak olyan erősséggel adagolhatjuk a kezelés során, hogy a festék molekulák körül a bőr ne melegedjen fel túlságosan. A lézer energia különböző festékekre különbözően is hat.  Az anilin festékekben például a kettős kötéseket bontja a nagy energiájú fénysugár. Ezáltal válik színtelenné a festék.

 

Más esetekben, amikor hosszabb molekulájú festékeket kell eltüntetni, akkor pedig fragmentál (feldarabol) és a fehérvérsejtek számára  hozzáférhetővé teszi, majd ezek a sejtek takarítják el szervezetünkből a festék maradványait. 
Természetesen az esetek nagy részében több kezelésre is szükség van. A szükséges kezelések száma függ a használt tetováló festék anyagától, mennyiségétől és az egymásra helyezett festékrétegek számától. 
Ami nagyon nagy vívmány ebben a technikában, hogy a Q-5 YAG lézer több frekvencián dolgozik párhuzamosan, emiatt a színes tetoválások halványítására is alkalmas.

 

Epilálás lézeres kezeléssel

Kétségtelen, hogy a leghatékonyabb epilálás lézeres kezeléssel érhető el. A szőrszálak színe meghatározza, milyen minőségű lézer fény alkalmazása célszerű. A világos árnyalatú, úgynevezett pihékre lényegesen gyengébb hatással van. A szerencse az, hogy az ilyen szőrszálak ritkábban is okoznak esztétikai problémát. Ha mégis zavaróak, a világos szőrtüszőkön is fokozható a hatás oly módon, ha kezelés előtt tartós szempillafestékkel „befestjük” azokat. A lézerfény csak a kezelés időpontjában növekvő, látható szőrszálak tüszőit pusztítja el. Sőt azokra a szőrszálakra sincsen hatással, melyeket éppen előzőleg kihúztak például gyantázással vagy csipesszel. Fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy a kezelést megelőző néhány héten csak borotválással szőrtelenítsünk. Az eredményesség szempontjából a legjobb az 1 mm-nyit már kinőtt szőrszálak kezelése. 

Epillálás lézerrel